Sagt om boken


Sagt om ”Mona-Li och tröttbacillen”

Utdrag ur provläsningar och recensioner

”Anna Säfström har i sin barnboksdebut verkligen lyckats fånga alla de känslor som präglar såväl barn som vuxna där någon i familjen drabbats av utmattningssyndrom. Mona-Li är 6 år och hennes mamma har fått en trötthetsbacill som gör att hon vilar nästan jämt och orkar inte göra det hon gjort tidigare. När Mona-Li och lillebror Ragnar leker får de inte störa mamma med höga ljud. Mona-Li undrar om mamma någonsin kommer att bli som förr igen?
Trots det allvarliga ämnet lyckas författaren fånga en kärleksfull och lekfull familj, där båda föräldrarna är ärliga och har en öppen dialog med barnen om sjukdomen. Boken tar upp vardagslivet ur ett barns perspektiv på ett mycket trovärdigt sätt. Jag som läsare berörs av såväl barnets funderingar, som pappans kamp att räcka till. Mamman är närvarande och bidrar med det hon orkar och berättelsen präglas av hoppfullhet. De färgstarka illustrationerna av Emma Svalander är både charmiga och bjuder på detaljer som bjuder in till samtal om bilderna under läsningen.
Boken tar upp ett aktuellt och viktigt ämne som verkligen berör alla och jag rekommenderar den varmt. Ett lyckat samarbete som jag hoppas leder till flera böcker framöver.”

Agneta Norrgård, boktipsare i ”Go’kväll” och P4 Västernorrland.

”Alltså Anna, jag blir helt tårögd när jag läser! Både hur bra du skriver såklart, men mest att det känns som om det är det lilla barnet som berättar, på riktigt. ”

Monika af Ekenstam, småbarnsförälder och Hållbarhetsentreprenör

”En viktig, välskriven och” barnsmart” bok om hur det är att leva med en förälder som drabbats av utmattningssyndrom. Det här är en bok om barnets upplevelser av en förälder som inte längre fungerar som innan, en bok där barnets känslor och upplevelser tas på fullaste allvar. I och med att det yngre barnet är så emotionellt och fysiskt beroende av sin förälder så blir barnet också påtagligt, och omedelbart, påverkat av en förälders utmattningssyndrom.  Många av de patienter jag träffar med utmattningssyndrom tycker det är svårt att prata med sina barn om sitt tillstånd. Denna bok fungerar utmärkt som diskussionsunderlag, även för de yngsta barnen. Detta är en bok som hittills saknats på marknaden!”

Bella Stensnäs, leg psykolog vid Stressmottagningen i Stockholm

”Vackra, roliga och talande illustrationer samt en text som förmedlar insikt, psykologisk kunskap/medvetenhet kring utmattningssyndrom och hur det slår i en familj.”

Johan Hagström, Präst, leg Psykoterapeut på Familjeterapeuterna Syd AB

”Jag gillar ditt manus, det är fantasi blandat med allvar. Det känns som en väldigt modern bilderbok. Jag tycker att du beskriver pappan på ett mycket bra sätt, hur han får ta ansvar för det mesta nu. Även om du som utgångspunkt har barnens perspektiv tror jag att denna bok kan ge mycket till vuxna läsare.”

Pernilla Törner, förskollärare

”Mona-Li och tröttbacillen visar hur utmattning påverkar hela familjen och skapar något att mötas kring för barn och vuxna. Rekommenderas för dig som av någon anledning är drabbad av tröttbacillen och samtidigt har små barn.”

Act by heart i Göteborg

”Nånsin drabbats av tröttbacillen? Haft små barn och inte kunnat förklara för dom varför mamma eller pappa inte orkar som vanligt? Anna Säfström har skrivit en viktig barnbok om utbrändhet och hur det förändrar familjelivet. Mona-Li förstår inte varför mamma inte orkar hämta på dagis eller leka som vanligt. Och hon är jättetrött på tröttbacillen!!! Boken är ett ambitiöst projekt som växt fram ur det egna verkliga livet. Ett bra stöd för både små och stora som behöver prata om det som ofta inte kläs i ord. Fint illustrerad av Emma Svalander. Låna den – köp den – läs den! En glädje att få recensera din bok @okiagari! Lycka till! Och välkommen på ett MediYogapass!”

Ulf Wallgren, Mediyogainstruktör och f.d nyhetsankare

”Önskar så att boken ”Mona-Li och tröttbacillen” hade funnits för vår familj när jag var sjuk. Så svårt att förklara för såväl en närstående som för en 7 och 11-åring varför man gråter, inte orkar kliva upp ur sängen eller varför inte mamma orkar följa med på den årliga sommaraktiviteten med förskolan/skolan.”
Hela inlägget från Magdalena, sidan urladdad.se hittar du här (följ länken).

När jag drabbades av utmattningssyndrom var det precis innan sommaren och semestertider. Den sommaren var jag fruktansvärt trött i både kroppen och hjärnan. Jag blev sittande hemma mycket när resten av familjen åkte och badade eller på andra aktiviteter. I Mona-Li och tröttbacillen blir det tydligt att den andra föräldern(om en sådan finns med i bilden) får dra ett större lass. I mitt fall var det min fru. En situation som förutom utmattningssyndrom även gav skuldkänslor.

Mona-Li och tröttbacillen närmar sig den här problematiken ur barnbokens perspektiv. Färgrikt och fantasifullt illustrerad tänker jag att den på olika sätt kan stimulera till samtal mellan förälder(eller annan närstående) och barn. Inte begränsat till utmattningssyndrom och den trötta föräldern, utan också utifrån finurliga och roliga detaljer i illustrationerna. Pingviner som badar i en fontän och ett litet damm-monster bland leksaker under soffan till exempel.

Tröttbacillen dyker upp som en figur i olika bilder. Det är ett fint sätt att skilja mellan mamman som person och det tillstånd som drabbat henne. Ett sätt att skuldavlasta föräldern, samtidigt som barnet får ett sätt att mer konkret relatera till varför mamma inte är som vanligt.

Utmattningssyndrom är ett tillstånd som kan se mycket olika ut hos olika personer. Dessutom kan behovet av tid för läkning och återhämtning vara väldigt olika. Från några månader till flera år. I boken lämnar man överlag sådana frågor öppna. I verkligheten saknas ofta svar på svåra frågor och i Mona-Li och tröttbacillen lämnar man inte några. Det tror jag är klokt. Risken är annars att man skapar falska förhoppningar, med besvikelse som följd.

Mona-Li och tröttbacillen är en fin liten barnbok med en allvarlig grund.

I fåtöljen, 16 september 2018
Niklas Nygren
Förälder och specialistläkare i psykiatri”
Den fullständiga recensionen hittar du i ett inlägg här (följ länken).

”Det är inte precis lätt att vara utmattad och ha barn. Inte för mamman (vardagen måste ju fungera, den är svår att sjukskriva sig ifrån) och inte för barnen heller (hallå varför ligger mamma bara i soffan och gråter?). Jag försökte prata med mina barn så mycket jag kunde efter att jag gått in i väggen men det var svårt att förklara nått som jag knappt förstod själv. Nu har det kommit ut barnböcker som jag önskar jag hade haft när det begav sig…” citat från inlägg 20 september 2018 på Instagram om barnböckerna ”Mona-Li och tröttbacillen” (3-9 år) och ”Tokstressad” (6-9 år).

Karin Adelsköld, komiker, programledare, teknikjournalist, bloggare, samhällsdebattör – och teknikambassadör.


På Instagram under mitt alias ”Författaranna” finner du fler responser och på Facebook ”Anna Säfström – författare” finns länkar till artiklar i media.